Leger des Heils in Zeist vandaag niet naar buiten, maar altijd in verbinding met samenleving: 'We zijn altijd open' (2024)

Peter Knieriem

31 juli 2022, 15:29 3 minuten leestijd

Zeist - Het is inmiddels vaste prik voor het Leger des Heils in Zeist. Tijdens de zomermaanden worden stoelen, apparatuur en instrumenten de stoep op gesleept en is de wekelijkse kerkdienst buiten. "Waarom? Het is gewoon laagdrempelig. Iedereen sluit aan. Loop je met je hondje langs, dan kom je even luisteren. Wij vinden het heerlijk buiten."

Dat zegt Yvonne van Lierop. Zij is coördinator maatschappelijke dienstverlening bij het Leger in Zeist. Helaas gooit vandaag het weer roet in het eten. Het regent en daarom is besloten de dienst toch maar binnen te houden, aan het pand op de Weeshuislaan in het dorpscentrum.

50 daklozen

De zaal waar de dienst wordt gehouden zit behoorlijk vol. Een kleine honderd man zijn vandaag gekomen om te luisteren naar preken, samen te zingen en te bidden. "Maar geloven is natuurlijk niet alleen op zondag", vertelt Van Lierop. "We proberen dat uit te dragen doordeweeks, het handen en voeten te geven. Het gebouw is de hele week open en het is een belangrijk ontmoetingspunt voor mensen."

"Op vrijdag hebben we maatschappelijk spreekuur en dan komen mensen binnen die óf dakloos zijn, in een auto slapen of geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Die mensen kunnen bij ons binnenkomen voor een postadres, maar ook voor hulp, een formulier of andere zaken waar ze tegenaan lopen."

Het zijn volgens Van Lierop zo'n 50 Zeistenaren die een postbus bij het Leger aan de Weeshuislaan hebben. "De gemeente Zeist ontkent dat er daklozen in Zeist zijn en die noemen dat dan 'thuislozen'. Maar dat is jezelf voor de gek houden. We hebben wel degelijk mensen hier die dakloos zijn, die in het bos slapen, in een kleedkamer van een sportvereniging of in hun auto."

Broden, kip en meubels

Voor die mensen probeert het Leger des Heils in Zeist dus onder andere hulp te bieden. En het Leger krijgt ook weer hulp van de samenleving en lokale ondernemers. "We hoeven maar een mailtje naar de kringloopwinkel te sturen en we krijgen spullen voor mensen die een kamer moeten inrichten, de plaatselijke bakker geeft ons 30 broden per week, de kippenboer helpt ook. Je hoeft het maar te vragen en mensen staan klaar."

Brief aan Poetin

Terug naar de kerkdienst. Kerkganger Max is vanuit Utrecht naar Zeist gekomen speciaal voor de deze dienst. "De kleinschaligheid spreekt me aan, de heldere bewoordingen en de liederen. Ik kom volgende week weer." En hij is niet de enige, want naast de vaste kerkgangers kijken er wekelijks zo'n 1000 mensen mee via de livestream. Van Lierop: "Tot in Australië en Amerika aan toe. Het is ook leuk dat we respons krijgen op onze dienst"

Naast de gebruikelijke overdenkingen en gezangen is er nog een bijzonder element aan de dienst in Zeist toegevoegd. Elke keer wordt een minuut stilte gehouden voor Oekraïne. "En we sturen elke week een brief naar Zelensky of Poetin, in hun eigen taal. Die ondertekenen en we hopen dat die brief bij ze aankomt en dat ze weten dat die macht en die oorlog omgezet moet worden naar liefde."

De kerkdienst wordt afgesloten met een daverend applaus en een welgemeend: 'hallelujah'. Van Lierop hoopt dat het volgende week weer buiten kan. "We bidden voor goed weer, maar we weten dat de Heer ook bínnen bij ons is. Dus ik nodig dan ook iedereen uit om te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

Regio Amersfoort dient plan in voor 5 windlocaties en 9 zonnevelden
Uitvinding Harmelense Wim nu te koop in heel Europa
Schooldirecteur Jan zwaait af: 'Kinderen krijgen nu een andere opvoeding'
Gemeentebestuur Houten door het stof na signalen over onveilige werksfeer: 'Zo kán het niet langer'
Defensie wil meer ruimte om te trainen met heli's, maar dat knelt met de windmolenplannen

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

Vier de Franse Dag op Radio M Utrecht!
Bekijk hier het nieuwe programma van 'Margreet': Een nieuw thuis, een nieuw netwerk
Neem een exclusief kijkje in de Utrechtse Werfkelders
Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
Avonturen op grote hoogte. De Domtoren bijna weer toonbaar voor Utrecht. Kijk hier de serie over de restauratie.
Leger des Heils in Zeist vandaag niet naar buiten, maar altijd in verbinding met samenleving: 'We zijn altijd open' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6354

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.